Radost odbojkašica Srbije (©CEV)
Radost odbojkašica Srbije (©CEV)

Šampionke pobeđuju i kad im ne ide! Medalja već u džepu, Srbija napada evropsko zlato

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.09.23. | 22:34

Naše odbojkašice preživele težak polufinalni meč protiv Holandije i zakazale velko finale sa Turskom - 3:1

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Brisela)

Ide Srbija u finale Evropskog prvenstva! Šampionske su one ekipe koje i kada im mnogo toga ne polazi za rukom - pobeđuju. Baš to su večeras uspele da urade odbojkašice naše zemlje protiv Holandije - 3:1 (25:21, 15:25, 25:22, 25:21). Iako nisu bile na nivou koji se od njih očekuje, iako je Tijana Bošković u većem delu meča bila zaustavljena, iako su dve igračice bile bolesne na dan utakmice - Srbija slavi prolaz u veliko finale i igraće za evropsko zlato. Lale moraju da se zadovolje borbom za bronzu.

Izabrane vesti

Srpkinje će u nedelju igrati protiv selekcije Turske, biće to sudar sa bivšim selektorom Danijeleom Santarelijem. Ujedno Gvidetijev susret sa reprezentacijom koju je prethodnih pet godina vodio. Holandija i Italija sastaće se u duelu za treće mesto.

Iako se mučila u nekom delu meča, Tijana je odradila posao kad je bilo najvažnije - završila je meč sa 29 poena (napad 67-25, 37 odsto). Bianka Buša i Sara Lozo su upisale po 11.

U startnoj postavi ovog puta su mesta zauzele Bojana Drča i Teodora Pušić, umesto Maje Ognjenović i Aleksandre Jegdić, koje su imale problema sa temperaturom. I na mestu primača je Gvideti odlučio da počne Sara Lozo, umesto mlade Aleksandre Uzelac, koja je do sada uglavnom na ovom prvenstvu bila starter. Iako se postava izmešala - sve je dobro funkcionisalo u prvom setu. Lepo se Drča pronašla sa Tijanom, raspoložena je bila i Sara Lozo, a ostale devojke su pratile taj ritam. Prijem su sjajno držale Pušićeva, Buša i Lozo, a Bianka se veoma istakla u odbrani. Posle asa Lozo Srbija je otišla na 16:12. Uspele su Srpkinje da održe vođstvo do kraja, a tačku na prvi set stavila je skraćenim as servisom Jovana Stevanović - 25:21.

Iako su bile veoma dobre u prvom setu, potpuno su svetske šampionke pale u nastavku. Holandija je sa boljom energijom otvorila ovaj period, brzo je povela 4:0 i držala sve konce u svojim rukama. Posle nekoliko minuta vođstvo rivalki je poraslo na 10:2. Dobile su samopouzdanje, njihovi navijači su bili sve bučniji, vodile su glavnu reč na terenu. Posebno raspoložene bile su Indi Bajens, Selest Plak i Džulijet Lohajs. Ne da su zamenile uloge, nego su Holanđanke delovale mnogo ubedljivije, nego što su to bile Srpkinje na startu meča. Bilo je jasno da će do izjednačenja doći, samo je ostalo pitanje da li će se Gvidetijeve izabranice trgnuti, makar smanjiti zaostatak i spremno dočekati naredni set. U završnici je selektor odmorio Tijanu i Bianku, kako bi prebacile fokus na treći čin. Ovaj je završen rezultatom - 25:15.

(CEV)(CEV)

Ušla je u nastavku na teren Mina Popović, umesto Maje Aleksić. Loše je krenulo i u narednom periodu. U kontra ritam je ušla naša najbolja igračica Tijana Bošković, a kada njoj ne ide, onda ne ide ni celoj ekipi. Dva puta je pogrešila, jednom je izblokirana, Holandija je povela 6:3. Moralo je nešto da se menja - iako nije bila potpuno zdrava, kročila je na teren Maja Ognjenović. Znala je da je njena pomoć potrebna... Uveo je Gvideti i tako pokušao da promeni sliku na terenu, a i raspoloženje.

Trgla se malo Srbija, ali Holandija nije više popuštala. Lako je prolazila u napadu, hvatala sve u odbrani, precizno servirala... Povele su rivalke 17:14, tada više šale nije bilo... Morale su Srpkinje da proigraju, jer u suprotnom ne bi uopšte bilo lako u nastavku. Na servis Jovane Stevanović napravile su seriju 5:0 i okrenule na 19:17. Proradio je potom i blok - prvo Maje Ognjenović, onda i Mine Popović. Počele su da greše i rivalke, ruka se stegla... Bilo je dramatično, nisu smele naše devojke da se opuste ni sekund. Tijana je bila prava kad je najbitnije, ona je i donela poslednji poen - 25:22. Skupila je u ovom setu šest poena, ali je imala loše procente realizacije (19-5, 26 odsto). Najvažnije da je u finišu bila sigurna i precizna.

Malo se lakše disalo... Ali, brzo su se stvorili novi problemi. Rivalke su u ranoj fazi stekle tri poena prednosti, a onda je bilo sve teže stizati rezultat. Uveo je selektor Katarinu Lazović umesto Sare Lozo. Pokušavala je Srbija nekako da istopi prednost Holandije, ali to nije bilo nimalo jednostavno. Prilaze su naše više puta, ali su protivnice uporno vraćale razliku. Na servis Bianke Buše konačno je stiglo izjednačenje - 16:16.

Završnica je pripala šampionskoj ekipi - koja je zasijala kada je bilo najteže. Tijana je vukla, ostale su pratile, tako da pobeda nije mogla da izmakne.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Brisel

Petak - Polufinale

Turska - Italija 3:2 (18:25, 25:23, 15:25, 25:22, 15:6)

Srbija - Holandija 3:1 (25:21, 15:25, 25:22, 25:21)

Finale i za 3. mesto - nedelja u Briselu

***kvote su podložne promenama


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara